Kıbrıs İşitme Konuşma Engelliler Vakfı tarafından hayata geçirilecek olan Sürdürülebilir Eğitimde Sosyal ve Toplumsal Farkındalığa Destek Projesi tanıtıldı.

‘Seni Seviyorum Sesin Oluyorum’ sloganıyla hayata geçirilecek olan proje Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde KKTC Milli Eğitim Bakanlığı ,YDÜ Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi ve Telsim destekleri ile,BRT Ana Medya sponsorluğunda gerçekleşecek.

Tanıtım etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Kıbrıs İşitme Konuşma Engelliler Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bahire Doğru, Vakıf olarak bugüne kadar toplum ve insan odaklı projelere imza attıklarını söyleyerek özellikle eğitim konusuna büyük önem verdiklerini belirtti.

Doğru, BRT’nin desteği ile hazırlanan 16 eğitim videosundan oluşacak olan Sürdürülebilir Eğitimde Sosyal ve Toplumsal Farkındalığa Destek Projesi’nin 5 Ocak’ta ilk videonun yayınlanması ile hayata geçeceğini ifade etti.

Ülkede yeterince işaret dili eğitmeni bulunmadığına da dikkati çeken Doğru, iletişimin bir insan hakkı olduğunu vurguladı.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Mustafa Kurt da bu girişimin kapsayıcı eğitim konusunda farkındalık yaratmaya ve hizmet öncelikle çocuklarla akranları arasında daha derin bir anlayış geliştirmeye adandığını belirtti.

Yakın Doğu Üniversitesi olarak eğitimin sadece bir hak değil aynı zamanda daha iyi bir gelecek şekillendirmek için güçlü bir araç olduğuna inandıklarını söyleyen Kurt, hiçbir çocuğun konuşma dışında kalmadığı bir dünya için çaba harcamak gerektiğini belirtti.

Projeye öncülük eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar da işitme ve konuşma engellilerinin bilgiye erişim konusunda sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek en önemli problemin de acil durum hatlarına erişim konusunda yaşandığını belirtti.

Erişilebilirlikle birlikte eğitimin de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Sibel Tatar, eğitim hakkının vazgeçilmez bir hak olduğunu ve devletin bu hakkı mutlaka tanınması gerektiğinin altını çizdi.

Ülkede 7 tane devlet özel eğitim okulu bulunduğunu ancak bu okullarda işaret dilini tam anlamıyla verebilecek bir sistem olmadığını söyleyen Sibel Tatar, çocukların en azından dil terapisti ile ana dillerini, işaret dili eğitmenleri ile de işaret dili ile konuşmayı öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Sibel Tatar, Özel Eğitim Yasası’nın meclisten geçtiğini ancak tüzüğün hala daha hayata geçmemesi nedeniyle uygulanabilir durumda olmadığını, tüzüğün uygulanabilir hale gelmesi halinde çocukların en doğal hak olan eğitim hakkını alabileceğini anlattı.

Etkinliğin onu konuğu olan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da devletin sosyal politikalarını şekillendirirken herzaman bu tür gişişimlerin arkasında durmaya devam edeceğini vurguladı.

İşitme engellilerin topluma kazandırılması ve haklarını kazanabilmelerini için herkesin el vermesi gerektiğini söyleyen Tatar, eğitim sisteminde ve televizyon kanallarında işaret diline daha fazla yer verilerek işitme ve konuşma engelli bireylere destek olunabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı olarak ülkedeki 6 bin engellinin sesi olmaya ve onlara destek verdiklerini söyleyen Tatar, engellilerin sorunlarına duyarlı olmak için çalışmalarını sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Tatar, gerekli olması halinde yasal düzenlemeler de yapmak için hazır olduklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından, BRT işbirliği ile hazırlanan projenin tanıtım videosu gösterildi.

Etkinlikte, Vakıf kursiyerleri ve üyeleri işaret dili ile konuşma hakkında duygularını paylaşırken, Türk İşaret dili alfabesinin de sunumu yapıldı.

İşaret diliyle şarkılar sunulan gecede, projeye katkı koyanlara plaket takdim edildi.

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir