Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Fuat Oktay başkanlığındaki Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu heyetini kabul etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kabulde yaptığı konuşmada, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay’ın gerçekleştirdiği dış temaslarda her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması için çalışmalar yaptığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta milli bir dava yürütüldüğüne işaret ederek, bölgeyi ilgilendiren Türk-Yunan dengesinin önemi dikkat çekti.

Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin de yer almadığı Avrupa Birliği’ne girmesiyle
dengenin bozulduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Avrupa Birliği içinde oynanan oyunlar ve uygulanan izolasyonlarla Kıbrıs Türk tarafına diz çökertmek istendiğini vurguladı.

Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis’in Kıbrıs Türkleri’ne yönelik ortaya koyduğu 14 maddelik önerilerin samimi olmadığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin zemininin zayıflatılmak istendiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e federasyon temelinde çözüm için müzakerelerin kapandığını söylediğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitlik ve eşit statünün kabulüyle müzakerelere başlanacağını dile getirdi.

Ortak zemin bulunana kadar görüşme yapılabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Diyalog ve iletişimden kaçmayız. Doğal kaynaklar, enerji meselesi ve kabloyla elektrik getirilmesi konusunda işbirliği önerilerinde bulunduk” dedi.

Anavatan ve garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti ile istişare ve uyum içinde olduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulunda iki kez üst üste KKTC’yi tanınma çağrısı yaptığını, ekonomik, siyasi ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi çağrısı yapmasıyla da yeni siyasetin zemininin güçlendirdiğini söyledi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay’ın dış temaslarda sürekli çağrı yapmasının ambargoların kalkması için son derece değerli olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Kapılar bize açılmaktadır. Bakanlarımız yurtdışında toplantılara katılıyor. KKTC gerçeği dünyada kabul görüyor” diye konuştu.

60 yıldır devam eden Kıbrıs meselesinde devletin her türlü kurumsal yapısının oluşturulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin güçlendirilmesi için Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük desteklerde bulunduğunu kaydetti.

Maraş’ın ziyarete açılması hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, “Maraş, sınırlarımız içindedir. Bugüne kadar 1 buçuk milyon insan ziyaret etti. Ülke ekonomisine, turizm ve egemenliğimize katkıları oldu. Maraşı açarken yanımızda oldunuz teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay kabulde yaptığı konuşmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Fuat Oktay, Kıbrıs’ta yaşananlar, uluslararası boyutlardaki gelişmeler ve Birleşmiş Milletler zirvesinin ardından yapılan görüşmenin önemine işaret etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hükümetler arası çalışmaların devam ettiğini anlatan Fuat Oktay, parlementolar arası ilişkileri devam ettirmek istediklerini kaydetti.

İki eşit egemen devletli çözüm siyasetini desteklediklerini ifade eden Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması için çalışmaların sürdüğüne vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin anayasal adıyla Türk Devletler Teşkilatı içinde yer aldığını anlatan Fuat Oktay, Türk Dünyası ile bütünleşilmesinin önemine dikkat çekti.

Kıbrıs Türkü’ne uygulanan haksız ambargolara da değinen Fuat Oktay, insan hakların ihlallerine son verilmesi çağrısı yaptı.

Pile-Yiğitler Yol çalışmasından da bahseden Fuat Oktay, Barış Gücü’nün iki tarafın talebiyle geldiğini ancak Rum tarafının yönlendirmesiyle hareket ettiğini bu nedenle insani amaçlı bir projeyi siyasi bir boyuta dönüştüren Barış Gücü’nün yaptıklarının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir